Mörkö syö innostuksesi, taistele vastaan!

Olen tänä aamuna vältellyt mörköä. Tiedätkö sen tunteen kun tiedät tasan tarkkaan mitä sinun tulisi tehdä, mutta keksit kaikkea muuta, jotta sinun ei tarvitsisi tarttua toimeen? Toisilla lähtee aivan käsittämätön siivousvimma käyntiin kun pitäisi lukea kokeisiin, toiset hukuttautuvat sosiaaliseen mediaan ja jotkut jopa lähtevät fyysisesti karkuun.

Tein kaikkea tuota tänä aamuna.

Joku voisi vetää tästä johtopäätöksen että mörkö ei juurikaan innosta minua. Että se on sitä kuuluisaa pakkopullaa. Olen kuitenkin erimieltä. Kyseinen mörkö on aiheena erittäin innostava. Se on saanut minut tavoittelemaan isompia ja suurempia juttuja, pyrkimään parempaan kuin mihin olisin uskonut pystyväni. Juuri nyt, tällä nimenomaisella hetkellä se kuitenkin painostaa. Ja painostus on tappanut innostuksen.

Törmäsin Twitterin ihmeellisessä maailmassa blogikirjoitukseen innostuksesta. Kommenttien seasta paljastui lisää julkaisuja aiheesta, ja pian huomasin avaavani useita välilehtiä ja uusia kirjoituksia. Aloin ajattelemaan asiaa, innostumista.

Mutta ei, en innostunut vielä.

Moni kirjoitus sivusi ajatusta siitä, miten saada innostus pysymään. Tai syttymään. Tai jotain muuta sen suuntaista. Ja sitten alkoi raksuttaa tuolla syvällä takaraivossa. Syttymisen kierrettä oon jossain tainnutkin käsitellä…

Syttymisen kierre

(c) Henry Vesin, Eemeli Oksanen, Anders Bertlin, Venla Luhtanen, Samuli Lehto – 2015

Kaivoin samoin tein vanhat viime kevään muistiinpanoni ja löysin syttymisen kierteen teorian. Tähän liittyi paljon motivaatiomalleja, muutoksen tavoittelua ja venymisalueita, mutta lopputulos kiteytyi syttymisen kierteeseen:

 

  1. Innostuksen lähde
  2. Etsi oikeat henkilöt
  3. Ota ensiaskel

 

Kuvittele se hetki kun viimeksi sait sen mielettömän siistin, tajunnanräjäyttävän idean. Sun innostuessa lähti mopo keulimaan moottoritielle ihan saman tien. Oot syttymisen kierteen ensimmäisessä vaiheessa, lähteellä. Seuraavana sun täytyy jakaa se innostuminen sellaisten henkilöiden kanssa, jotka osaa kannustaa ja innostua sun kanssasi. Asioilla on tapana tulla todeksi kun niitä puhutaan ääneen. Keskustelemalla toisen henkilön kanssa te molemmat innostutte lisää, idea kristallisoituu, ja sieltä alkaa löytymään se ydin! Tähän vaiheeseen asti on vielä helppo päästä. Kolmas vaihde on kuitenkin kriittisin, innostumisesta käytäntöön. Tässä vaiheessa otetaan seuraava 24 tunnin sisään ensiaskel innostumisen ruokkimiseksi. Ensiaskeleen on oltava niin pieni ja yksinkertainen teko, että voit sanoa joko tehneesi sen, tai sitten et. Ei ole vaihtoehtoa ”melkein tehty”. Tämän jälkeen takaisin alkulähteelle ja uudelle kierrokselle.

Eli innostumisesta käytäntöön – syttymisen kierre.

Jokaisella meillä on asioita joista me innostumme. Minä olen innoissani tuosta möröstä nimeltä tarinankerronta. Se on mun innostuksen lähteeni. Tässä tilanteessa mä siis oon eksynyt ulos kierteestä ja mun on palattava takaisin lähteelle ja niihin asioihin, joista mä innostun. Luen siis tarinoita. Kirjoitan tarinoita. Alan elämään sitä tarinaa!

 

Oparimörkö, oletko valmis? Tämä tarkoittaa taistelua.

Heräsin juuri unesta ja nyt on aika innostua.